10 мита за диабетичните диети

Категория: Диабет

“Диабетична диета.” Само звукът от тези думи може да бъде достатъчен да се почувствате съкрушени или фрустрирани.

Със сигурност сте изричали, или сте чували някой друг да казва някоя от следните фрази:

 • Яденето на твърде много захар причинява диабет.
 • Има твърде много правила за избор на храни, подходящи при диабетична диета.
 • Трябва да се откажете от всичките си любими храни, ако сте на диабетична диета.

И трите твърдения са митове за диабетичните диети. Разгледайте от близо и други митове, за да откриете фактите за диабетичните диети.

Мит 1: Яденето на твърде много захар предизвиква диабет.

Как се получава диабетът? Причините не са съвсем ясни. Това, което се знае е, че само яденето на твърде много захар не е достатъчно, за да причини диабет. Напротив, диабетът започва, когато нещо наруши способността на тялото ви да преобразува храната в енергия.

За да разберете какво се случва, когато сте болни от диабет имайте предвид следното: тялото ви преобразува голяма част от храната, която ядете в глюкоза, вид захар, който е необходим за захранването на клетките с енергия. Хормонът инсулин се произвежда в панкреаса. Инсулинът помага на клетките да използват глюкозата за гориво.

Ето ги и най-често срещаните типове диабет, и какво знаят учените за появяването им:

 • Диабет тип 1 се проявява, когато панкреасът не може да произвежда инсулин. Без инсулин, захарта се натрупва в кръвоносните ви съдове. Хората, болни от диабет тип 1 трябва да приемат инсулин за да отвежда той захарта в клетките. Диабет тип 1 често се проявява при младежи и деца. Учените смятат, че появата му може да се дължи на нарушения в имунната система.
 • Диабет тип 2 се проявява, когато панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин, или инсулинът не изпълнява добре своята функция, или и двете. Наднорменото тегло повишава вероятността от поява на диабет. Може да се случи на човек на всякаква възраст.
 • Гестационен диабет се проявява при някои жени по време на бременност. Хормоналните промени по време на бременността възпрепятстват нормалната функция на инсулина. Жените с гестационен диабет обикновено трябва да приемат инсулин. Състоянието им често се нормализира с раждането на детето.

Мит 2: Има твърде много правила при диабетичната диета.

Ако сте болни от диабет трябва да планирате менюто си. Но основния принцип е прост: спазването на диабетична диета означава избор на храна, която ще спомага действията и лечението ви за да поддържа нивото на кръвната ви захар колкото е възможно по-близо до нормалните.

Необходимо ли ще е да промените сегашния си начин на хранене? Вероятно. Но може би не толкова много, колкото очаквате.

Мит 3: Въглехидратите са вредни за диабетиците

Въглехидратите всъщност са полезни за диабетиците. Те съставят основата на здравословната диабетична диета – всъщност на всяка здравословна диета.

Въглехидратите имат най-голямо влияние върху нивата на кръвната захар и това е причината поради която ви карат да следите въглехидратите, които приемате при диабетичната диета.

Въглехидратните храни обаче съдържат много жизненоважни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри. Затова един от съветите при спазване на диабетична диета е да изберете тези, които съдържат най-много хранителни вещества, като пълнозърнестите хлябове и печива и богатите на фибри плодове и зеленчуци. Може да ви бъде полезно да изберете най-добрите въглехидрати с помощта на диетолог.

Мит 4: Белтъчините са по-полезни за диабетиците от въглехидратите.

Понеже въглехидратите оказват бързо влияние върху нивото на кръвната захар, може да се изкушавате да ядете по-малко от тях и да ги замените с повече белтъчини. Твърде много белтъчини обаче могат да предизвикат проблеми у диабетиците.

Основният проблем е, че много от богатите на белтъчини храни, като месото, могат да се окажат пълни и с наситени мазнини. Ако ядете твърде много от тези мазнини се увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. В диабетичната диета, белтъчините трябва да представляват 15% до 20% от общия брой калории за деня.

Мит 5: Можете да модифицирате лекарствената си доза за да покрие хранителния прием.

Ако вземате инсулин, можете да се научите как да контролирате количеството и вида му така, че да отговаря на количеството храна, което изяждате. Това обаче не означава, че можете да ядете колкото си поискате, а после просто да вземате повече лекарство за да се стабилизира нивото на кръвната ви захар.

Ако използвате други лекарства за диабет, не се опитвайте да изменяте дозата си така, че да съответства на различните нива въглехидрати, които съдържа храната ви, освен ако вашият лекар не ви посъветва. Повечето лекарства за диабет действат най-добре, когато се приемат стриктно по лекарско предписание.

Мит 6: Ще трябва да се откажете от любимите си храни.

Няма причина да се отказвате от любимите си храни, ако спазвате диабетична диета. Вместо това опитайте да:

 • Промените начина на приготвяне на любимите храни.
 • Промените другите храни, които обикновено консумирате с любимите.
 • Намалите порциите любими храни.
 • Да използвате любимите си храни като награда за спазването на хранителните си планове.

Диетологът може да ви помогне да намерите начини за включване на любимите си ястия в диабетичното меню.

Мит 7: Ако сте болни от диабет трябва да се откажете от десерта.

Не е вярно! Можете да разработите множество стратегии за включване на десерта в диабетичната диета. Ето някои примери:

 • Използвайте изкуствени подсладители в десертите.
 • Намалете количеството на десертите. Например, вместо две топки сладолед изяжте една. Или споделете десерта си с приятел.
 • Използвайте десертите като периодична награда за това, че спазвате диабетичната си диета.
 • Направете десертите по-хранителни. Например, използвайте пълнозърнести храни, пресни плодове и растително масло, когато приготвяте десерти. Нерядко можете да използвате по-малко захар, отколкото в рецептата без да жертвате вкуса или консистенцията.
 • Разширете десертните си хоризонти. Вместо сладолед, пай или торта, опитайте плодове, пълнозърнеста овесена бисквита със стафиди или кисело мляко.

Мит 8: Изкуствените подсладители са опасни за диабетиците.

Изкуствените подсладители са много по-сладки от еквивалентното количество захар, така че е с по-малко от тях се постига същата сладост, като от захарта. В резултат от това приемате по-малко калории, отколкото когато използвате захар.

Одобрява се употребата на няколко изкуствени подсладителя в диабетичните диети:

 • Захарин
 • Аспартам
 • Ацесулфам калий
 • Сукралоза

Диетологът може да ви помогне да изберете кои подсладители са подходящи и за какви цели, било то в кафето, за печене, готвене или друга употреба.

Мит 9: Трябва да ядете специални диабетични ястия.

Истината е, че всъщност няма такова нещо като диабетична диета. Храните, които са полезни за диабетици са също така добър избор за останалата част от семейството. Обикновено няма нужда от приготвяне на специални диабетични ястия.

Разликата между диабетичното хранене и нормалното хранене в семейството е следната: ако имате диабет, трябва да следите това, с което се храните малко по-внимателно. Това включва и общия брой калории, които консумирате, както и количествата и видовете въглехидрати, мазнини и белтъчини, които ядете. Специалист по диабета или диетологът могат да ви помогнат да се научите да го правите.

Мит 10: Диетичните храни са най-добрият избор за диабетиците.

Само защото една храна е отбелязана като „диетична” не значи, че тя е по-добър избор за диабетици. Всъщност, диетичните храни могат да се окажат по-скъпи, но не и по-подходящи от обикновените храни в супермаркета, или храните, които приготвяте сами.

Като при всяка храна, която купувате, прочетете етикета внимателно за да разберете дали съставките и броят калории са подходящи за вас. Ако имате съмнения, попитайте специалистът по диабет или диетологът си за съвет.

Да преминем отвъд митовете за диабетичната диета

След като вече знаете фактите за диабетичните диети, можете да направите първата крачка към научаването на това как да направите най-правилния хранителен избор. Заедно с упражненията и лекарствата, можете да използвате това, което ядете като ефикасен инструмент за поддържане на кръвната захар в нормалните граници. Това е най-добрата диабетична диета от всички възможни.

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

3 коментара за “10 мита за диабетичните диети”

 1. Петър Казва:

  Диьбетиксъм тип2 искам една диетична програма

 2. admin Казва:

  Петър, здравей. Силно ви препоръчвам да се консултирате с подходящ диетолог. Диети при болестно състояние винаги се правят индивидуално и търсенето в интернет за готови решения не е препоръчително. Само сертифициран диетолог може да ви направи подходяща програма за диетично хранене при диабет.

 3. Хришикеш Казва:

  Относно сладкишите за диабетици. Искам да кажа, че диабетиците вече може да си позволят да ядат торти, които не съдържат захар и въпреки това са много вкусни. Голямо разнообразие от торти без захар може да се намери в ресторант Кринг.

Оставете коментар