Грейпфрут: полезен или вреден?

Категория: Отслабване, Полезни съвети, Хранене и здраве

Вкусният и здравословен грейпфрут може да причини загуба на здравето. Хората са готови да купят този естествен хибрид, без да знаят за възможните последици. Могат ли да бъдат избегнати? Експертите съветват да не прекалявате с консумацията му.

Грейпфрутът е склад на витамини. За тези, които се борят с наднорменото тегло, той е наистина незаменим помощник. Но същият този прекрасен майстор на тънка фигура може да стане … убиец, ако не внимавате.

Грейпфрута, който се бори с наднорменото тегло

Хората с опит в отслабването с помощта на грейпфрути препоръчват да ги ядете не всеки ден, а само за кратки курсове или след изобилна мазна храна. Излишните килограми се страхуват от плода на “любовта”

Характеристиката на грейпфрута е високото съдържание на нарингинин. Този горчив флавоноид придава на плода отличителен вкус, потиска апетита, подобрява метаболизма на глюкозата и улеснява храносмилането. Очевидно именно тези свойства обясняват успеха в борбата с наднорменото тегло, защото, противно на общоприетото схващане, нарингининът не изгаря мазнините. Това доказано на практика вещество се съдържа не в пулпата, а в твърдите и безвкусни прегради, разделящи плодовите сегменти. Тези, които ги хвърлят, за да подобрят вкуса си, но ядат грейпфрути за отслабване го правят погрешно.

Грейпфрутът увеличава риска от рак, освен нарингенин, грейпфрутът е с високо съдържание на бергамотин, друго биологично активно вещество от класа на фуранокумарин. Експертите смятат, че комбинирането на тези две съставки „в една бутилка“ значително увеличава риска от развитие на рак на гърдата. До такова шокиращо заключение американските учени стигнаха след проучване на десетки хиляди жени.

Трябва да знаете, че плодовете от Европа са по-малко вредни от техните роднини от Индия, Израел и Калифорния. Грейпфрутът и лекарствата са несъвместими.Освен апетит, нарингенина потиска чернодробните ензими, отговорни за метаболизма на лекарствата. На практика това означава, че грейпфрутът и лекарствата са несъвместими.

Единственото хапче, взето по лекарско предписание, по своя ефект става равно на цяла шепа лекарства, когато поради нарингенина черният дроб губи способността си да се разгражда и отделя активното вещество на обичайните лекарства. Което, разбира се, представлява голяма опасност за здравето.

През 2004 г. светът беше потресен от новината за смъртта на американец, който, както установяват патолозите, починал от комбинирането на грейпфрут с лекарства, които понижават холестерола. Това беше първата официално записана смърт от небрежна употреба на този плод. Оттогава в света са починали десетки млади жени, по невнимание съчетавайки употребата на вкусния и здравословен плод с хормонална терапия.

От грейпфрут страдат пациентите, приемащи лекарства за сърдечни заболявания и хипертония, антибиотици и антидепресанти, контрацептиви и дори всякакви лекарства срещу настинка. За да не се излагате на допълнителен риск, по време на периода на лечение е по-добре напълно да се откажете от проблемните лечения, съдържащи опасните вещества.

Грейпфрутът, според някои експерти, с всичките си положителни свойства, може лесно да съкрати живота с няколко десетилетия. Поради тази причина лекарите не препоръчват да се яде повече от 1 плод на седмица. Запомнете това!

Оставете коментар