Готвене с деца

Категория: Съвети за здравословно готвене

Защо е толкова важно да прекарвате известно време в кухнята заедно с децата си – и как да започнете да го правите.

Родители, баби, дядовци и деца, готвят заедно в кухнята и споделят семейни рецепти и тайни, предавани от едно поколение на следващото – картинка, нетипична за повечето съвременни домакинства. В днешно време е трудно за заетите родители да намерят време дори да научат децата си на основни техники за готвене.

Вярно е, че готвенето заедно с децата изисква време, търпение и повечко чистене, особено ако децата са по-малки. Но много специалисти смятат, че усилията си заслужават.

Особено заради едно – готвенето с децата може да събуди любопитството им към здравословни храни, при вида на които иначе биха сбърчили нослета.

Вярно е – децата са си деца – обичат да си хапват чипс на училищната забава или сладолед след футболния мач. Важно е обаче това, с което се хранят през повечето време. Това е важна ролята на родителите. Запомнете, че днешните деца здравословното хранене означава най-вече много плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни когато е възможно и по-малко мазни животински храни (дори малко риба от време на време).

Това, че ще окуражите децата да се хранят с по-здравословни храни не е единствената полза от семейното готвене. Сред положителните неща са:

 • Намаляване на броя хранения извън дома.
 • Структурирано време за семейни хранения.
 • Предлагане на по-здравословна, нискокалорична храна.
 • Ангажиране на децата в планирането, пазаруването и приготвянето на храната.

Наистина, готвенето заедно с децата може да бъде траен подарък, то има краткосрочна и дългосрочна възвращаемост.

Ето някои от краткосрочните ползи:

 • Подтиква децата да опитват здравословни храни.
 • Децата чувстват, че са постигнали нещо и са допринесли към семейството.
 • Децата са по-склонни да седнат да се хранят заедно с останалата част от семейството когато са участвали в приготвянето на храната.
 • Родителите прекарват качествено времето си с децата.
 • Докато готвят, децата прекарват времето си далеч от телевизора и компютъра.
 • Като цяло, децата не се хранят с вредни храни когато участват в приготовленията на храната вкъщи.

Някои дългосрочни ползи:

 • Децата ще използват готварските си умения през останалата част от живота си.
 • Децата, които се хранят правилно по-често се хранят добре и като възрастни.
 • Положителния готварски опит може да спомогне за натрупването на увереност.
 • При децата, които готвят заедно с родителите може да има дори по-малка вероятност от употреба на наркотици.

По-малка вероятност от употреба на наркотици?

Може ли готвенето заедно с децата да означава по-мака вероятност от употреба на наркотици? Има смисъл. Препоръчват се десет стъпки, които родителите могат да предприемат за да предотвратят злоупотребата с наркотични вещества. Ето три от тях:

 1. Бъдете грижовни и подкрепяйте своето дете.
  Родителите получават много възможности да похвалят и подкрепят детето си, когато са заедно в кухнята. Колко важно е това? Родителската похвала, привързаност, приемане и семейните връзки – както ги възприемат децата – се свързват с намаляване на риска от употреба на наркотични вещества. Проучванията показват, че тинейджъри, които имат отлични взаимоотношения с родителите си показват по-малък риск от употреба на наркотици от средностатистическия тинейджър.
 2. Отворете линиите за комуникация.
  Децата се забавляват в кухнята рамо до рамо и така е по-вероятно да комуникират помежду си и със своите родители. Готвенето заедно дава на децата и родителите възможността да прекарат времето си заедно, да говорят и да споделят мисли и истории. Комуникацията не започва, когато детето ви навърши 17. Трябва да започне, когато детето ви е на три.
 3. Редовно вечеряйте заедно.
  Ако ангажирате децата си в кухнята, по-лесно ще ги научите да оценяват семейните хранения. Поради тежките работни, училищни и спортни програми, много семейства се затрудняват да се съберат дори и за едно съвместно хранене. Но можете да започнете да използвате максимално уикендите, за да се храните заедно.

Как да започнете да готвите заедно с децата

Едно добро начало е първото хранене за деня – закуската. Има доказателства за това, че закуската подобрява паметта и оценките на тестовете (някои компоненти на здравословната закуска са богати на фибри и хранителни вещества пълнозърнести храни, плодове и млечни продукти).

Не ви достига време сутрин? Започнете да приготвяте закуска заедно с децата си през уикендите, през летните месеци или през училищните ваканции.

За много от нас вечерята е най-добрата възможност да готвят заедно с децата си всеки ден. Един съвет: пригответе малко измити и нарязани плодове и зеленчуци за гризкане и хранителни или некалорични напитки, от които да си пийвате докато готвите. Това означава по-малка вероятност децата (или вие!) да нападнат съставките за вечерята по време на самото готвене.

И колко голямо всъщност трябва да бъде детето ви за да помага в кухнята? Много деца започват да проявяват интерес към готвенето на около 2 или 3 годинки, което не е твърде рано да започнете.

Особено с по-малките деца е много важно да подготвите децата си за успех. Подредете работната зона така, че да има по малка вероятност да разсипят нещо. Може също така да подложите плоска тавичка, така че да не цапат докато отмерват точните количества от продуктите.

Помнете, че колкото по-лесно се приготвят ястията, толкова по-вероятно децата да опитат да ги приготвят отново. Започнете с неща като хляб, кифлички, паста, млечни десерти и забавни сандвичи. Лека-полека ще стигнете и до по-засукани ястия.

Ето и подходящите за усвояване готварски умения по възрасти.

Под 5 годишна възраст:

 • Стъргане, топене, късане, чупене, откършване (например, откършване на крайчетата на зеления фасул)
 • Разбиване, мазане, и рязане с формички за сладки или бисквити
 • Белене (някои продукти), овалване, изстискване на сок, мачкане
 • Отстраняване на царевичната шума
 • Миене на зеленчуци в решето
 • Измерване и изсипване на някои съставки
 • Бъркане на ръка

8-10 годишни:

Всичко от по-горния списък, както и някои задължения за напреднали, като:

 • Счупване и разделяне на яйца
 • Самостоятелно четене на рецепти
 • Измисляне на собствени лесни рецепти
 • Употреба на електрически миксер (под наблюдение на възрастен)
 • Разбъркване на храна на печката (под наблюдение на възрастен)
 • Употреба и разчитане на термометър за сладкиши (под наблюдение на възрастен ако се налага)
 • Употреба на обезопасена отварачка за консерви или кухненски робот
 • Настъргване на сирене
 • Рязане на зеленчуци, плодове и др. (с пластмасов нож или нож за хранене)

Рецепти, подходящи за деца

Ето няколко рецепти, които децата ви ще се забавляват да приготвят – и похапнат.

Перфектната хлебна пица

Впишете като: 2 филийки хляб + 60 гр. нискомаслено сирене (плюс другите гарнитури, които използвате)
ИЛИ 1 лека замразена вечеря
ИЛИ 1 вегетариански бургер без добавени мазнини

Тази пица може да бъде приготвена от деца на всякаква възраст, макар че за изпичането трябва да помогне някой някой в рамките на пред-пубертетна до зряла възраст.

1 голяма пърленка (използвайте пълнозърнеста ако има)
1/8 чаша нискомаслено сирене рикота
1/8 чаша бутилиран сос за пица или сос Маринара
1/4 чаша настъргано частично обезмаслено сирене моцарела
Любими гарнитури за пица (нарязани гъби, салам Пеперони с по-малко мазнини или друг лек колбас, нарязани зелени чушки или зелен лук, нарязан червен лук, парченца ананас, нетлъста шунка и др.)

 • Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Поставете пърленката със заоблената страна надолу върху тавичка за печене.
 • Намажете сирене рикота върху пърленката (оставете ръбче за коричка по периферията). Намажете соса за пица върху сиренето и добавете гарнитури по желание. Поръсете сирене моцарела и печете 6-7 минути (внимавайте да не изгори).

Количество: 1 порция

За порция (ако използвате пълнозърнеста пърленка и не сте добавили друга гарнитура): 256 калории, 16 гр. белтъчини, 29.5 гр. въглехидрати, 8.8 гр. мазнини, 4.7 гр, наситени мазнини, 24 мг. холестерол, 4 гр. фибри, 492 мг. натрий. Калории от мазнини: 30%.

Пълнени картофи по градинарски

Впишете като: 1/2 чаша “храна със съдържание на скорбяла и варива с мазнини” + 1/2 чаша зеленчуци без добавени мазнини + 30 гр. нискомаслено сирене
ИЛИ 1 чаша полезна яхния.

Тази рецепта може да се изпълни от деца от всички възрасти, макар че микровълновата трябва да се използва от по-голямо дете или възрастен, а фурната от възрастен. По-малките деца могат да нарежат зеления лук с пластмасов нож, да разбъркат картофите и заквасената сметана с вилица и да пълнят картофените половинки. Деца на възраст 5 години и повече могат да използват и рендето за сирене.

2 големи картофа сорт Ръсет за печене
1 до 2 стръка зелен лук (бялата част и малко от зелената), ситно нарязани
1/4 чаша обезмаслено или нискомаслено бяло сирене
1 супена лъжица бито масло или маргарин с по-малко мазнини
Черен пипер на вкус
1/2 чаена лъжичка накълцан магданоз
1/2 чаена лъжичка микс от италиански билки
1/2 чаша настъргано нискомаслено сирене чедър
3 супени лъжици настъргано сирене пармезан
1 чаена лъжичка смачкан чесън (или 1/4 чаена лъжичка чесън на прах)
1 чаша сготвени, нарязани розички броколи

 • Опечете във фурна или микровълнова картофите (под наблюдение на възрастен) докато омекнат (не забравяйте да ги прободете с вилица няколко пъти преди готвенето). Междувременно, разбъркайте останалите съставки (без броколите) с вилица в средно голяма купа.
 • Внимателно, под наблюдението на възрастен, срежете картофите на две и издълбайте вътрешността, като оставите около 1 см. от картофа около кората. Прибавете вътрешността и парченцата броколи към сместа в купата. Разбъркайте с вилица и напълнете в картофените половинки.
 • Сгответе всяка картофена половинка на висока степен за 1 минута или опечете във фурничка (под наблюдението на възрастен) докато леко се зачервят отгоре.

За: 4 порции (гарнитура)

За порция: 205 калории, 10 гр. протеин, 32 гр. въглехидрати, 5 гр. мазнини, 3 гр. наситени мазнини, 15 мг. холестерол, 4 гр. фибри, 150 мг. натрий. Калории от мазнини: 21%.

Бързи брускети

Впишете като: 1 филийка хляб + 1/2 чаша “зеленчуци с 1 супена лъжица мазнина.”

Тази рецепта е подходяща за деца на всякаква възраст, ако използват пластмасов нож да режат доматите и някой възрастен помага с тостера.

3 пресни, зрели домати сорт Рома
4 пресни листенца босилек
1 чаена лъжичка пресни листенца риган (или 1/4 ч. л. сушен риган)
1 бутилиран смачкан чесън (или 1/4 ч. л. чесън на прах)
4 филийки мая, френски или селски хляб, с дебелина ок. 1 см.
1 1/2 супени лъжици студено пресован зехтин
Сол и пипер на вкус

 • Измийте доматите, после срежете през средата с пластмасовия нож и отстранете повечето сок и семки. Нарежете на малки парченца и сложете в малка купа.
 • Накъсайте или нарежете босилека на ситни парченца, прибавете към доматите, заедно с ригана и чесъна.
 • Запечете филийките хляб в тостера колкото желаете. Намажете доматената смес равномерно върху препечените филийки и поръсете със сол и пипер. Поръсете и с ок. 1 супена лъжица зехтин.

За: 4 порции

За порция: 146 калории, 3.5 гр. белтъчини, 19.5 гр. въглехидрати, 6.4 гр. мазнини, 1 гр. наситени мазнини, 0 мг. холестерол, 1.5 гр. фибри, 181 мг. натрий. Калории от мазнини: 39%.

Яйчен сандвич – кифличка

Впишете като: 2 филийки хляб + 1 яйце без добавена мазнина + 30 гр. нискомаслено сирене
ИЛИ 1 лека замразена вечеря
ИЛИ 1 сандвич или бургер с нетлъсто месо

Тази рецепта е най-подходяща за деца в пред-пубертетна възраст и нагоре (на 10 и повече години), но по-малките могат да помогнат с разбиването на яйцата и печенето на кифличките в тостер.

2 Английски кифлички, печени
1 голямо яйце
1/4 чаша яйчен заместител
2 филийки канадски бекон
2 празни консервни кутийки от риба тон или подобни, измити и без етикети
2 филийки по-нискомаслено сирене или чедър
Прясно смлян пипер
Спрей за готвене от рапица

 • Напръскайте до половината 22 – 25 см. тавичка за печене със спрея от рапица и затоплете на средна температура (под наблюдение на възрастен). В малак купичка, разбийте яйцето и заместителя с вилица или бъркалка и оставете настрана.
 • Сложете бекона в тавичката, върху напръсканото олио. Напръскайте вътрешността на консервните кутийки със спрея от рапица и поставете върху ненапръсканата страна на тигана за да започнат да се затоплят. Когато долната страна на бекона се зачерви, обърнете и печете до зачервяване и на другата. Махнете бекона от тавичката и оставете настрана.
 • Изсипете по 1/4 от яйчената смес във всяка консервна кутийка. Поръсете с прясно смлян черен пипер на вкус. Когато повърхността на яйцето започне да се втвърдява, избутайте с омаслен нож за да освободите ръбовете. Обърнете с вилица за торти (под наблюдение на възрастен) и печете още една минута. Извадете от кутийките.
 • За да сглобите сандвичите, подредете върху долната част на кифличката резен сирене, яйченото кюфте, парченце канадски бекон и затворете с горната част.

За: 2 сандвича

За сандвич: 283 калории, 22 гр. белтъчини, 27 гр. въглехидрати, 9 гр. мазнини, 3.9 гр. наситени мазнини, 2 гр. фибри, 808 мг. натрий. Калории от мазнини: 30%.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Оставете коментар