Витамините – факти и измислици

Категория: Витамини

Специалистите развенчават рекламните митове за ползите от витаминните добавки.

Около витамините и витаминните добавки са създадени достатъчно митове, че да накарат дори древните гърци да се изчервят. И не е трудно да се разбере защо.

Всички знаем, че витамините и минералите са изключително важни за доброто здраве – така пише и ей там на кутията със зърнена закуска. А и живеем в епохата на кредото “По-добре повече”. Това повдига и логичния въпрос: ако приемът на 100% от препоръчителното дневно количество от, да речем, витамин С е достатъчно за да ни поддържа енергични през деня, защо тогава 1000% да не са достатъчни за да стопят тлъстините, да излекуват депресията и да ни дадат способността да прелитаме с един скок над цели квартали?

Междувременно, индустрията за производство на хранителни добавки, която реализира обороти от порядъка на 19 милиарда долара на година непрекъснато ни напомня, че можем да си набавяме необходимите витамини чрез хапчета. Което поражда още един въпрос: защо изобщо да се борим с тоновете брюкселско зеле, като можем да постигнем същия ефект като поръсим с настъргани хранителни добавки една тортичка?

Само ако животът беше толкова лесен… Повечето експерти в областта на храненето се съгласяват, че макар и витамините да са наистина необходими, приемането на големи дози от тях е безполезно и може дори да се окаже вредно. А и няма голяма вероятност някое хапче изобщо да успее да замени пълноценно здравословната диета.

Защо имат значение

Витамините и минералите са вещества, от които вашето тяло се нуждае за да расте и функционира нормално. Някои спомагат за протичането на жизненоважни химични реакции, докато други служат за изграждане на тялото.

Диетолозите наричат витамините и минералите “хранителни микроелементи” с цел разграничаване от хранителните макроелементи като белтъчини, въглехидрати и мазнини, които съставляват по-голямата част от храната ни. Макар че микроелементите имат първостепенно значение за правилната преработка на хранителните макроелементи, имаме нужда от съвсем малки количества от тях. Представете си го по следния начин: ако макроелементите са бензинът за вашата кола, то микроелементите са моторното масло, охлаждащата течност и електролитът в акумулатора.

Недостигът на микроелементи може да доведе до сериозни заболявания с екзотични наименования като скорбут, пелагра и бери-бери. Заболяванията от недохранване били широко разпространени в САЩ до четиридесетте години на 20-ти век, когато Управлението за контрол над храните и лекарствата постановява обогатяване на основните храни като хляб и мляко.

Спазване на здравословна диета

Лесно е да си набавите достатъчно микроелементи от храната ако спазвате здравословна диета. Повечето хора обаче се провалят в това начинание, като приемат едва две или три порции плодове и зеленчуци вместо препоръчителните пет. Затова много специалисти по храненето препоръчват на много от совите пациенти мулти-витамини за допълнителна сигурност.

Но само за допълнителна сигурност. Така наречените “пълноценни храни” като зеленчуците и пълнозърнестите храни съдържат фибри и много други важни хранителни вещества, от които хапчетата не могат да осигурят адекватно наличие. Всъщност, учените все още намират в пълноценните храни нови следи от други елементи, които един ден могат да се окажат от първостепенна важност за здравето – но не се съдържат в никое хапче.

“Има буквално хиляди такива съединения и ние едва надничаме под повърхността на познанието за тяхната роля,” казва Дейвид Грото, сертифициран диетолог. “Ако хората вярват, че ситуацията е под контрол като приемат витамини, но се хранят ужасно неправилно, значи създаваме погрешни представи.”

Избор на добавка

Лесно може да се объркате ако разгледате щанда с хранителни добавки на някой магазин за здравословна храна или дори на кварталния супермаркет. Макар че някои от претенциите за здравословност са неоправдани или откровено измамни, някои от добавките могат да се окажат полезни за някои групи.
Основните производители на мулти-витамини обикновено произвеждат различни видове за мъже, жени, деца и хора на възраст. Има смисъл в това да изберете хапчета, подходящи за вашата възрастова група, тъй като оптималното съдържание на различните хранителни вещества варира с възрастта и пола. Жените пред менопауза например се нуждаят от повече желязо от децата и хората от третата възраст.

За хората от третата възраст обаче е по-трудно да си набавят достатъчни количества витамин В-12 от естествени източници, така че е възможно необходимостта от добавки да се увеличи с времето.

Фолатът, или фолиевата киселина е от ключово значение за предотвратяване на рождени дефекти (като спина бифида). Всички жени в детеродна възраст трябва гарантирано да приемат 100% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина чрез обогатена храна или мулти-витамини.

Калций и витамин D

Добавките, съдържащи калций също са важни за някои възрастови групи. Препоръчва се юношите да приемат по 1300 мг калций на ден. Една чаша мляко или портокалов сок, обогатен с калций съдържа около 300 мг калций.

Други източници на калций са сирене, тофу, зеленчуци и бобови храни. Стандартната калциева добавка съдържа 500 или 600 мг калций. Хората над 50 трябва да приемат 1200 мг калций на ден за да се предпазят от остеопороза (изтъняване на костите).

Препоръчително е за хората от третата възраст, тези, които не могат да напускат домовете си и за хората с по-тъмен цвят на кожата да увеличат приема на витамин D и с консумацията на обогатени храни, и с добавки за да ограничат риска от намаляване на костната плътност. Витамин D спомага за усвояването на калция: често самите калциеви добавки съдържат и витамин D.

Някои по-специални групи като пушачи, бременни жени, или хора, които се възстановяват от травми може да се нуждаят от повече добавки. Най-добре да вземете решение да приемате хранителни добавки вместо мулти-витамини заедно със своя лекар или сертифициран диетолог.

Има сериозни доказателства, че здравословната диета може да предпази от хронични болести като рак и сърдечни заболявания. Не е ясно обаче дали големи дози от определени микроелементи могат допълнително да усилят това превантивно въздействие.

Съществуват обещаващи доказателства, че минералът селениум би могъл да предотврати различни видове рак. Но освен за селена, данните не са обещаващи. Не съществуват убедителни доказателства, например, че големи дози антиоксиданти като витамините В или С имат някакъв положителен ефект.

Противоречиви твърдения

Добре е да бъдете нащрек когато търсите подходящия мултивитамин или хранителна добавка. Тази индустрия е относително нерегулирана и е възможно да се нараните или дори да загинете поради употребата на “природни” продукти, закупени от квартален магазин за хранителни добавки.

Много от претенциите за здравословност, прикачени на витаминните миксове са съмнителни, но безобидни. Някои мулти-витамини за мъже съдържат допълнително ликопен, вещество, за което някога се е смятало, че предотвратява рака на простатата. Но специалисти по ракови заболявания казват, че подкрепата на това твърдение постепенно намалява. Дори и ликопенът наистина да вършеше работа, добавките не съдържат количество, достатъчно че да се забележи. Мулти-витамините, предназначени за жени често са подправени със зелен чай или жен-шен, но ефектът на тези растения върху контролирането на теглото все още не е доказан.

По-опасни са препоръките за употреба на огромни дози витамини като лекарство за затлъстяване, депресия, синдром на карпалния канал или други заболявания. В най-добрия случай, приемането на големи дози витамини отвлича вниманието на пациента от адекватното лечение за тези проблеми. В най-лошия случай може да доведе до нараняване или смърт.

Така наречените мастноразтворими витамини, а именно A, D, E, и K, се натрупват в организма и затова предозирането с тях е реална заплаха. Предозирането с витамини се свързва с проблеми с черния дроб, отслабени кости, ракови заболявания и преждевременна смърт.

До скоро водоразтворимите витамини като В и С се смятаха за нетоксични, дори и в големи дози. Сега обаче се появяват доказателства, че големи дози от витамин В-6 могат да предизвикат сериозни увреждания на нервната система.

Въпреки предупрежденията, походът в търсене на вълшебните хапчета продължава. Доста пациенти се подлъгват с добавки за намаляване на теглото, на които пише, че имат чудотворно въздействие “когато се приемат в съчетание с разумно хранене и упражнения”. Специалистите казват: “Дали разумната диета и упражненията няма да свършат работа дори и без добавката?”

Етикети: , , , , , , ,

Оставете коментар