Безглутенова диета

Категория: Диети

Ако искате да знаете какво представлява диетата без глутен, тогава тази статия е за вас. След като я прочетете, ще научите всички особености на тази необичайна диета, която хората, страдащи от заболяване като ентеропатия, трябва да следват.

Ето няколко начина да премахнете глутен от диетата си, без да изпитвате стомашен дискомфорт. Непоносимост към глутен Глутенът е вещество, подобно на дрожди и растителен протеин, намиращ се в ечемик, ръж, пшеница и овес. Благодарение на глутена тестото се оказва с хладка консистенция.

Непоносимостта към глутен е това, от което страдат много хора. Те развиват симптоми като внезапна загуба на тегло, задух и диария поради факта, че не могат да понасят някои от изброените по-горе култури. В стомаха на пациент с циаклия, тези продукти се превръщат в токсини.

Това се дължи на защитната реакция на имунната система. Циаклията е много опасно заболяване, защото може да провокира други заболявания като анемия, спазми, остеопороза, аденокарцином, метеоризъм. Много е важно да не се чака в самото начало на заболяването, а незабавно да се провери и да се вземат необходимите мерки, в противен случай след известно време ще започне да се появява образуването на стомашно-чревен карцином, за тези, които не знаят, това е раков тумор.

Диета без глутен също трябва да се спазва от хора с дерматит, тъй като това заболяване се дължи на повишена чувствителност на кожата и всичко това се дължи на глутена. Дори при малко количество глутен се появяват симптоми на анемия, остеопороза и бърза загуба на тегло.

Безглутенова диета Диетата без глутен не забранява употребата на царевица, елда, тапиока, соя, стрък, семена от киноа.Преди да консумирате който и да е продукт, по-специално различни ароматизатори, сиропи и подправки, проверете за наличие на ечемик или пшеница в състава. Също така, безглутенова диета категорично забранява хляба (под всякаква форма), макароните и почти всички подобни храни.

Освен това не се препоръчва яденето на овесени ядки. И разбира се, тези, които ще спазват безглутеновата диета, трябва да изключат от нея брашно, гювечи, консервирани продукти говеждо месо, питки, сладкиши, сладолед във вафлени чаши, пакетирано месо и напитки от зърнени продукти като квас и бира.

Не мислете, че спазването на безглутеновата диета е много трудно. Тя признава продукти, които включват ориз, соя, елда и царевично брашно. Трябва да се използва мляко на прах, люспи от просо, активна суха мая. Например, за закуска можете да ядете пуешко месо, яйца или оризова каша.Препоръчваме да изберете макаронени изделия, в които няма глутен.За обяд или вечеря можете да изберете кебап с говеждо и ориз, риба тон или тортили.

Трябва да се отбележи, че витамините и лекарствата, съдържащи глутен, трябва да бъдат изключени. За това има специален заместител за хора, страдащи от непоносимост към целиакия. Например, това могат да бъдат минерални и витаминни добавки, които всеки, който следва диета без глутен, трябва да приема. това е много необходимо, тъй като организъм, в който глутенът е изключен, ще почувства недостиг на калций, желязо, витамини от В-групата, както и фолиеви соли.

Оставете коментар