Как да храните бебето и малкото дете

Категория: Здрави деца

Съвсем пресни сте в родителството? Ето основните неща за храненето, които трябва да знаете.

Храненето на децата може да се окаже объркващ процес, особено когато сте неопитен родител.

БЕБЕЗа да ви помогнем да се ориентирате през първите няколко години на живота на детето ви, ще ви предоставим основния минимум знания за храненето на бебета и малки деца. Направили сме кратко обобщение на “кога, с какво и с колко” трябва да храните детето си докато навърши три годинки.

Кога да започнете с твърдата храна

Бебчето ви изглежда все по-гладно, а вие се чудите дали вече не е време за нещо повече от кърма или адаптирано мляко. При почти всички здрави деца, препоръчителната възраст за въвеждане на твърди храни е 4-6 месеца. Възрастта обаче е само един от критериите за преценка на готовността на детето.

Моторните умения и нивото на развитие на детето също определят кога е готово за твърди храни.

Преди да предложите твърди храни, вашето бебе трябва да може да задържа главичката си изправена. Освен това, детето трябва да е загубило своя рефлекс да избутва всичко, освен течност от устата си. Загубата на този инстинктивен подтик позволява на детето да приема с по-голяма готовност лъжички с бебешка храна.

Бебчо, хайде да ядем!

Какво е менюто за първото хранене на бебето? Бихте ли повярвали, че месото на пюре е подходящо?

Оризовата каша е обичайна и безопасна първа храна, но повечето бебета могат да понесат различни храни, дори млени меса. Месото често се отрежда за по-големите деца, но всъщност няма причина да чакате.

Няма научно доказателство, което да подкрепя въвеждането на храните в определен ред, като например оризова каша, зеленчуци, плодове и най-накрая месо.

Пюрирани меса като телешко и агнешко, осигуряват желязо във форма, която е лесно достъпна за организма на бебето. Желязото е жизненоважно за развитието на мозъка и пренася кислорода до всяка клетка на тялото. По-големите деца са сред най-засегнатите от железен дефицит групи. Детски храни, обогатени с желязо са още един добър вариант за бебето.

Колко е достатъчно?

Първите няколко седмици на хранене с твърда храна са необходими по-скоро за привикването към храненето с лъжица, отколкото за задоволяване на потребности от хранителни вещества. В крайна сметка, бебето ви се учи да задържа храната в устата си, да я прехвърли с език и да я погълне.

Трябва да сте подготвени детето ви да изяжда само по една – две чаени лъжички на хранене през първата седмица, седмица и малко. Когато захранвате бебето си с твърди храни, то все още получава основната си порция от кърмата или адаптираното мляко, така че няма да изяде още много друга храна.

По-големите деца може да се опитат да се хранят сами. Това означава голяма бъркотия, но самостоятелното хранене поощрява развитието. Когато детето наближи годинка, предложете му вода, кърма или адаптирано мляко със специална чашка, за да подпомогнете развитието на уменията за самостоятелно хранене

Бебчо знае най-добре

Децата се раждат с умението да регулират хранителния си прием. Задачата на родителите е да се научат да уважават инстинктите на децата си.

Прехранването поощрява децата да пренебрегват вродената си способност да ядат, когато са гладни и да спират, когато се заситят, което може да създаде модел на преяждане, който да доведе до нездравословно тегло.

Още на възраст 6 месеца, децата са способни да изразяват своя интерес към храненето. Как да разберете, че бебето е яло достатъчно? Ето някои издайнически признаци:

 • Бута лъжицата
 • Извръща глава от лъжицата
 • Стисва здраво устни при приближаването на лъжицата
 • Изплюва всяка лъжица, която успеете да вкарате в устата му
 • Плаче

Ако детето ви не прояви интерес към твърдата храна когато му я предложите за пръв път, изчакайте няколко дни и опитайте отново. Някои деца имат нужда от повече време от други за да свикнат с мисълта за ядене от лъжичка. И докато някои упорито не ядат по много, повечето бебета ядат толкова, колкото е нужно за розови бузки.

Ако докторът ви е доволен от растежа и развитието на вашето дете, ако детето е здраво и енергично, значи храната му е достатъчна.

Прохождането

След една годинка, повечето деца вече не се нуждаят от адаптирано мляко, но можете да продължите да кърмите докато вие и бебето ви желаете. Сега е моментът детето да се откаже от шишето, ако все още не е. Децата могат да пият пълномаслено краве мляко или обогатени соеви млека от чашка със специален накрайник.

С изключение на нискомаслените млека, след една годинка детето ви може да яде почти всяка храна, стига тя да е в безопасна за него форма, а именно пюрирана или ситно накълцана. Алергии в семейството лишават някои деца от възможността да опитат дадени храни. Посъветвайте се със своя педиатър за конкретните нужди на вашето дете.

Прохождащите деца обикновено са непостоянни по отношение на храненето. Скоковете в растежа и болестите допринасят за капризността им към храната. Такъв е ефекта и от общото вълнение от заобикалящата ги среда, както и от новооткритите им физически способности. Нерядко децата се интересуват повече от изтласкването до изправено положение или ученето на нова дума по време на хранене. Едно е сигурно: малките деца ядат, когато са гладни.

СОК и факти

Сокът се смята за здравословен, и е – поне до известна степен. Напитките със 100% съдържание на плодов сок осигуряват няколко хранителни вещества, в т. ч. здравословни растителни съединения, наречени фитохимикали. Сокът обаче не е необходим елемент от детското меню.

Съветва се да изчакате поне до 6 месечна възраст преди да предложите сокове на бебетата и да ограничите соковете до 170 мл. (3/4 чаша) на ден до 6 годишна възраст. Понеже соковете са сладки и освежаващи, децата често ги предпочитат пред кърмата или адаптираното мляко, които обаче са много по-хранителни.

Пък и, соковете може да осигурят много ненужни калории.

Храна за по-големи деца

Когато достигне до 2 годишна възраст, вашето дете може да се храни със същата храна като цялото семейство. Няма проблем децата да ядат каквото яде цялото семейство, но то трябва да е здравословно.

Предложете на детето си ястия, които съдържат различни здравословни храни като пълнозърнести храни, чисти белтъчини, млечни продукти с намалена масленост, плодове и добре нарязани зеленчуци – така, че детето ви да може да ги погълне без опасност. Сега е и времето да изключите малко от мазнините – млечните храни с намалена масленост са един лесен начин да го постигнете.

Мазнините не са непременно лоши. Просто децата не се нуждаят от толкова много калории на тази възраст.

Ако предлагате на детето балансирано меню с минимално количество наситени мазнини (намират се основно в тлъсти храни от животински произход) и особено хидрогенирани мазнини (от обработените храни) им помагате да развият хранителните навици, необходими за избягване на хронични болести в по-късна възраст.

По-големите деца обикновено се съпротивляват на въвеждането на нови храни – в т. ч. меса, плодове и зеленчуци – така че може в един момент да се окаже, че храните детето си с едно и също отново и отново. Позволете на детето да привикне към новите храни, като му предлагате по една или две лъжички заедно с любимите ястия. Избягвайте да привличате вниманието към новата храна. Ако не успеет от първия път, продължавайте да опитвате.

Проучванията показват, че може да са нужни и 20 предлагания на нова храна, преди детето да я опита.

Време за закуска

Малките деца имат малки стомахчета, затова изяждат малки количества. Може освен това и да пропуснат хранене, ако са изморени или болни. Здравословните междинни хранения компенсират пропуснатите основни, поне ако предлагате питателна храна. Междинните закуски трябва да бъдат продължение към менюто. Ето някои примери за здравословни и питателни детски лакомства:

 • Пълнозърнести солени бисквити
 • Сирене
 • Кисело мляко
 • Плодове
 • Мляко
 • Нарязани твърдо сварени и бъркани яйца
 • Млечни десерти
 • Сухи зърнени закуски
 • Добре сготвени зеленчуци, като например нарязани обелени сладки картофи.

Етикети: , , , , , , , , , , ,

3 коментара за “Как да храните бебето и малкото дете”

 1. Наталия Казва:

  Здравейте!
  Имам въпрос, относно храненето на малките деца. “Ако докторът ви е доволен от растежа и развитието на вашето дете, ако детето е здраво и енергично, значи храната му е достатъчна.” Какво правим, ако докторът не е доволен (а най-вече ние-родителите)? Обясняваме си го със зъбките, защото е здраво и друго обяснение нямало, но какво трябва да предприемем? Нещо явно не е наред, нали?

 2. admin Казва:

  Здравей Наталия,
  Искам да обърна внимание, че ние не предоставяме медицинска помощ под какъвто и да е вид. Всичката информация на сайта е с образователна цел. За вашето здраве и това на детето ви, най-добре се консултирайте със съответните медицински лица.

  Благодарим ви за заинтересоваността по темата.

 3. ива петрова Казва:

  Много е важно да се изгради навик за здравословен живот. За да се постигне това трябва да се купуват качествени плодове и зеленчуци и да се следи техния редовен прием, особено при децата в ранна възраст. Всякакви инициативи, насочени към тази цел, са много хубави и такива трябва да има повече. Последната такава програма е “Активни и здрави”. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. „Активни и здрави“ се ражда след осъзнаване на тъжната статистика на Националния център за опазване на общественото здраве, според която всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване.

Оставете коментар