Пет хранителни вещества, които може би липсват на децата ви

Категория: Здрави деца

При много деца не достигат 5 от основните хранителни вещества – вашето сред тях ли е?

На децата не достигат пет основни хранителни вещества, жизненоважни за техния растеж и добро здраве. Тези вещества са калций, фибри, магнезий, витамин Е и калий.

Получават ли вашите деца достатъчно от тези жизненоважни хранителни вещества? Прочетете, за да откриете кои хранителни вещества може да липсват на детето ви, защо, и как да върнете тези пет основни хранителни вещества обратно в диетата на децата си.

Калцият: Основно хранително вещество за строежа на костите

Калцият е най-известен със свойството си да оптимизира строежа на костите и да подпомага здравия скелет през детските години и десетилетия по-късно. По-голямата част от калция се намира в костната тъкан, но калций циркулира и в кръвния поток.

Калцият в кръвта играе жизненоважна роля, участвайки в нормалния сърдечен ритъм, съсирването и мускулната дейност. Тялото разчита на калция в костите за да поддържа калция в кръвта на необходимото ниво.

Приемът на достатъчно количество калций укрепва костите на детето ви, като балансира изтеглените количества с нови от диетата.

Дневните нужди от калций на детето може да се променят с възрастта.

 • 1 до 3 годишните се нуждаят от 800 милиграма
 • 4 до 8 годишните се нуждаят от 800 милиграма
 • 9 до 19 годишните се нуждаят от 800 милиграма

(За сравнение, 200 мл. мляко осигурява 300 милиграма калций.)

Много деца и особено тинейджъри са много под необходимия прием на калций.

Безалкохолните напитки, като газирани и плодови напитки са се промъкнали в детската диета, и са изпратили млякото на задната седалка.

И още по-лошо, нуждите от калций се увеличават значително по това време от живота, когато децата и особено момичетата получават далеч по-малко от препоръчителното количество. Едно проучване установява, че средния прием на калций при девойките е 814 милиграма срещу препоръчителните 1300.

Специалистите казват, че разликата е драстична. Жените са по-застрашени от остеопорозата, болестта на крехките кости, която се проявява в счупвания, понякога десетилетия по-късно.

Непосредствено преди тинейджърските години и през цялото юношество, децата трябва да приемат достатъчно калций за да осигурят основите за здравите кости. По това време тялото изгражда почти половината от костната маса, която изобщо някога ще има.

Увеличаване на калция: Трябва да поднасяме на децата си нискомаслено мляко вместо други напитки, които съдържат малко други неща, освен калориите. Включването на млечни продукти на всяко хранене също гарантира, че децата ще получат необходимия калций.

Около 200 мл. каквото и да е мляко (включително и без лактоза); около 200 мл. – кисело мляко, 40 гр. – твърдо сирене, напр. чедър – всички те имат едно и също съдържание на калций. В допълнение, млякото и някои кисели млека са обогатени с витамин D, който е необходим за да може калцият да изпълни задачата си.

Портокаловият сок с добавен калций и витамин D е още една богата на калций но немлечна алтернатива, прибавеният витамин D го прави още по-добър. Деца, които не консумират достатъчно млечни или обогатени храни може да се нуждаят от калциева добавка.

Фибри: Основно хранително вещество за насищането

Забързаният начин на живот е една от причините, поради които децата консумират по-малко фибри, отколкото трябва. Липсата на пълнозърнести храни, изпълнени с фибри и слабо обработени плодове и зеленчуци – храните, които обикновено се ядат вкъщи – е виновна.

Фибрите са необходими за ограничаване на запека чрез добавянето на баласт към изпражненията, което стимулира червата да изтласкат отпадъците по-лесно. Освен това, фибрите спомагат децата да се чувстват по-сити, полезно оръжие в борбата с излишното тъпчене.

Когато са част от балансирана диета, фибрите спомагат за предпазване от диабет тип 2 и висока концентрация на холестерол в кръвта при възрастните, а може би също така и при децата. Диета, богата на изобилстващи с фибри храни би могла да намали риска от сърдечни заболявания на по-късен етап от живота.

Фибрите са сложни въглехидрати, които си имат добри другарчета. Най-общо казано, храните с високо съдържание на фибри са пълни с витамини и минерали, които захранват растежа и развитието. Те също така съдържат полезни растителни вещества, наречени фитохимикали, които усилват имунитета на децата.

Колко фибри са достатъчни? Това зависи от възрастта на детето ви.

Изчислете дневната доза фибри за детето си в грамове като прибавите 5 към възрастта му. Например, 5 годишните трябва да получават по 5 грама фибри на ден.

Увеличете фибрите: Увеличете количеството фибри, консумирано от вашето семейство като поднасяте плодове или зеленчуци (или и двете) с основните и междинни хранения. Изберете пълнозърнести хляб и зърнени закуски, паста и други зърнени храни.

Също така, опитайте да включите варива, в т. ч. нахут, леща и бял боб в салати, супи, омлети и други ястия. По една случайност, много от тези храни съдържат също така калий и магнезий.

Магнезий: Основно хранително вещество за растежа

Магнезият участва в около 300 телесни функции, които отговарят за живота и растежа на вашето дете. Този невероятен минерал спомага за поддържането на нормалната мускулна, нервна и сърдечна дейност, допринася за здравата имунна система, грижи се за производството на енергия и подобрява здравето на костите.

Всъщност, около половината от магнезия в организма се намира в костите на детето ви, останалата половина е в клетките и кръвния му поток.

Ето и от колко магнезий дневно се нуждае детето ви:

 • 1 до 3 годишни: 80 милиграма
 • 4 до 8 годишни: 130 милиграма
 • 9 до 13 годишни: 240 милиграма
 • 14 до 18 годишни момчета: 410 милиграма
 • 14 до 18 годишни момичета: 360 милиграма

Увеличете магнезия: Етикетите на храните обикновено не включват съдържанието на магнезий. Няма страшно. Ако предлагате на децата си тъмнозелени зеленчуци, разнообразни ядки и семена и особено тиквено семе, пълнозърнести храни и фасул като част от балансирана диета, ще им помогнете да посрещнат нуждите си от магнезий.

Още един пример: 700 мл. – нискомаслено мляко, 4 филийки пълнозърнест хляб, 1 чаша пълнозърнеста зърнена закуска и 55 гр. – бадеми задоволяват дневната нужда от магнезий на момче на 15 години.

Витамин Е: Основни хранително вещество – супер герой

Витамин Е е един вид клетъчен супер герой. Като мощно антиоксидантно хранително вещество, витамин Е се бори със свободните радикали, съпътстващите продукти на нормалния метаболизъм и излагането на ултравиолетови лъчи, замърсяване на въздуха и цигарен дим. Витамин Е освен това е жизненоважен за здрава имунна система.

Витамин Е се съдържа в изобилие в мазни храни, които може би ограничавате от притеснения за теглото на детето си, но страхът от мазнините може да възпрепятства здравословното хранене на децата.

Ако предлагате на детето си твърде много нискомаслени храни, това може да ограничи приема му на витамин Е.

Това може да направи и ограничаването на ядките. Честите алергии към ядките може би ви карат да се въздържате от предлагането им до по-късното през детството.

На този етап, децата може и да не приемат ядките и продукти от тях с готовност.

Единствено при високо рисковите деца трябва да се внимава за хранителни алергии. Когато мама и татко имат алергии, или един от родителите и друго дете в семейството са алергични, трябва да бъдете по-внимателни. Говорете с педиатъра си за риска от алергии ако попадате в някоя от тези групи.

Всъщност, в храните се съдържат осем форми на витамин Е, като формата алфа-токоферол (АТЕ) е най-подходяща за организма.

Увеличете витамин Е: Зеленчуковите мазнини, пшениченият зародиш, обогатените храни и тъмните листни зеленчуци, като спанак, са богати на витамин Е. Една-единствена унция – около 30 грама – бадеми задоволява дневната нужда на 4-8 годишните от АТЕ. Слънчогледовите семки също са пълни с АТЕ-формата на витамин Е. Четвърт чаша осигурява необходимото дневно количество на 9-13 годишните.

Има и други начини да си набавите витамин Е освен яденето на ядки, масла от ядки и слънчогледово семе. Обогатените зърнени закуски са чудесен начин да осигурите на децата си необходимия витамин Е. Ако използвате слънчогледово олио и олио от шафранка при готвенето и за салатни сосове, осигурявате повече витамин Е отколкото ако използвате царевично олио и олио от канола.

Калий: Основно хранително вещество в помощ на сърцето

Калият гарантира нормална работа на сърцето и мускулите, поддържа баланса на флуидите, участва в производството на енергия и спомага за здравината на костите.

Диета, богата на калий при възрастните спомага за избягване на повишаването на кръвното налягане. Ако приучите децата си към употребата на богат на калий храни, това би могло да им помогне да поддържат кръвното си в рамки докато остаряват.

Калий се съдържа във всяка храна, така че защо децата не получават достатъчно? Причината е в твърде многото обработени храни.

Децата, също както и възрастните, не ядат достатъчно пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, които са най-богати на калий.

Увеличете калия: Млечните храни и пресните (прясно приготвени)меса и морски деликатеси също са добър източник на калий. Най-общо казано, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко калий съдържа тя и колкото повече е натрия в дадена храна, толкова по-малко калий се съдържа в нея.

Например, 200 мл. – портокалов сок осигурява почти четири пъти количеството калий, което се съдържа в напитка с портокалов аромат. Чаша нискомаслено ароматизирано кисело мляко със съдържание от 434 милиграма калий е къде по-разумен избор от няколко бисквитки с шоколадови парченца, които съдържат едва 30 милиграма калий.

Ето и от колко калий се нуждаят децата дневно:

 • 1 до 3 годишни: милиграма
 • 4 до 8 годишни: милиграма
 • 9 до 13 годишни: милиграма
 • 14 до 18 годишни: милиграма

Сервирайте поне един плод или зеленчук на всяко основно и междинно хранене и окуражавайте детето си да се храни с балансирана храна с прясно месо, морски деликатеси и млечни продукти за да приема максимално количество калий.

Ако се притеснявате, че децата ви не приемат хранителните вещества, от които се нуждаят, поговорете с техния педиатър. И запомнете – диета, бедна на обработена храна и богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, чисти белтъчини и нискомаслени млечни продукти може да помогне на децата ви – и на вас – да си набавите необходимите основни хранителни вещества.

Бъди социален, сподели информацията!

  Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Последни търсения по темата:

  Един коментар за “Пет хранителни вещества, които може би липсват на децата ви”

  1. Mariq Toneva Казва:

   Много родители внимават за това как се храни тяхното дете и за целта се консултират с диетолог. По този начин контролирането на порциите и ценните хранителни вещества става много бързо и лесно.

  Оставете коментар

  Captcha Captcha Reload

  Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук: БИСКВИТКИ

  Политика за бисквитките В тази политика, използваме термина “бисквитки” в смисъл на бисквитки (cookies) и други подобни технологии като например пискелни тагове (pixel tags), уеб маяци (web beacons), ясни clear GIF-ове (clear GIFs) съгласно директивата на ЕС относно поверителността на електронните комуникации. Моля посетете нашата Политика за конфиденциалност за повече информация. Какво са бисквитките? Как използваме бисквитките Как използваме бисквитките на трети страни Управляване и изтриване на бисквитки КАКВО СА БИСКВИТКИТЕ? Бисквитките (cookies) са малки файлове с данни, които се поставят във Вашия компютър или устройство от Вашия браузър. Бисквитките позволяват на уеб сървърите да прехвърлят данни към даден компютър или устройство за архивиране и други цели. С помощта на бисквитките даден уебсайт може да стане по-лесен за ползване. Самите бисквитки не могат сами да събират данни съхранявани на Вашия компютър или във Вашите файлове. За повече информация отностно бисквитките, моля посетете http://www.allaboutcookies.org/. КАК ИЗПОЛЗВАМЕ БИСКВИТКИТЕ Съществуват два вида бисквитки: сесийни (“session”) и постоянни (“persistent”). Сесийните бисквитки са временни бисквитки, които съществуват само докато не затворите браузъра. Постоянните бисквитки остават на Вашия твърд диск или устройство докато не ги изтриете или докато не им изтече продължителността на живота. И сесийните и постоянните бисквитки може да бъдат използвани във връзка с този Уебсайт. Тези бисквитки се използват за обезпечаване на сигурността, за улесняване на навигацията, за по-ефикасно представяне на информация на екрана и за да можем да Ви предоставим по-добро обслужване чрез по-персонализирана информация. Също така може да използваме бисквитки за събиране на статистически данни за използването на Уебсайта с цел непрекъснатото подобряване на дизайна и функционалността, за да разберем как посетителите използват Уебсайта и като спомагателно средство при разрешаването на въпроси във връзка с Уебсайта. Бисквитките на този Уебсайт могат да бъдат категоризирани както следва: Задължителните бисквитки (essential cookies) са абсолютно необходими за да може Уебсайта да извършва основните си функции. Тези бисквитки Ви дават възможност на навигирате в Уебсайта и да използвате функциите, които Ви интересуват, като например достъп до сигурни страници в Уебсайта. Без тези бисквитки, не можем да Ви предоставяме услугите, които позволяват на този Уебсайт да функционира. Бисквитките за ефективност (performance cookies) събират анонимна информация за начина, по който посетителите използват Уебсайта. Тези бисквитки ни помагат да разберем как посетителите използват Уебсайта като предоставят информация за посетените страници, времето прекарано на Уебсайта и, проблемите, които може да са се появили, като например съобщения за грешка. Тази информация ни помага да подобрим ефективността на Уебсайта. Функционалните бисквитки (functionality cookies) служат за подобряване на Вашите посещения на Уебсайта. Тези бисквитки могат, например, да запаметят информация като Вашето потребителско име, език или предпочитано местоположение. Тези бисквитки може да се използват за да Ви се предоставят услуги, които сте поискали, като например да гледате видео, да коментирате в блог или да получите услуги от трети страни като например употребата на дадени елементи на социалните медии. Запомнянето на Вашите избори позволява на Уебсайта да Ви предоставя услуги с по-богати и по-персонализирани характеристики. КАК ИЗПОЛЗВАМЕ БИСКВИТКИТЕ НА ТРЕТИ СТРАНИ Освен бисквитките на Dietichno намиращи се на нашия Уебсайт, ние също позволяваме на някои трети страни да поставят и имат достъп до бисквитки на Вашия компютър. Употребата на бискитки от тези компании се ръководи от техните политики за конфиденциалност, не от Политиката за конфиденциалност на Dietichno. УПРАВЛЯВАНЕ И ИЗТРИВАНЕ НА БИСКВИТКИ Ако не желаете да се събират данни за Вас чрез употребата на бисквитки, има лесна процедура във Вашите браузъри, която Ви позволява да откажете употребата на бисквитки. За повече информация за управлението на бисквитките, моля посетете http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/. Някои от елементите на този Уебсайт може да не функционират правилно ако откажете употребата на бисквитки.

  Затвори